„Cu secera și ciocanul la gât” de Ionuț Calotă - lansare de carte
Cu sensibilitatea intactă a copilului care a trăit în comunism și ochii maturi ai bărbatului martor al schimbărilor postdecembriste, Ionuț Calotă ne propune volumul de poezii „Cu secera și ciocanul la gât”, un manifest împotriva nostalgiei comuniste, din ce în ce mai prezentă în societatea actuală. Lansarea de carte va avea loc la:
– 15 mai, ora 18:00
– Muzeul Comunismului din București, Str. Covaci 6
– INTRARE LIBERĂ
„Înainte era mai bine…” – este un lucru pe care îl auzim tot mai des. Istoria, compusă din perspectivele comune a milioanelor de oameni, este adeseori contradictorie la nivel subiectiv, fiind supusă experienței și contextului de viață, diferit pentru fiecare individ în parte. Chiar și așa, efectele cenzurii, ale raționalizării și ale constrângerii regimului comunist au fost resimțite puternic, formând o rană adâncă la nivel colectiv. Nostalgia este efectul capacității extraordinare a oamenilor de a se adapta. În scopul autoprotecției, multe persoane și-au uitat mare parte din trecut, păstrând numai amintirile bune: viața de familie, momentele intime și sentimentul de comunitate. Problema intervine atunci când nostalgia este folosită cu scop propagandistic, într-o direcţie falsă şi periculoasă, care amintește, în mod ironic, de crudele realităţi ale dictaturii ceauşiste.
Cartea „Cu secera și ciocanul la gât” este un roman în versuri, povestind într-un mod intim și necosmetizat viața unui om chinuit de lipsa de libertate și umilința resimțită în fiecare moment, provocată de regimul odios, aflat la putere mai bine de 40 de ani. Cartea propune, tare și răspicat, un singur lucru: SĂ NU UITĂM. SĂ NE AMINTIM.
„Cred că va fi, în acest sens, o carte care va incita curiozitatea cititorilor de toate vârstele. Atât pe a celor de vârsta mea, care ar citi cu duioşie detalii poate uitate din perioada noastră de apogeu, cea a tinereţii, dar şi pe a celor din generaţia tânără de azi, care ar trebui să fie interesaţi să afle adevărul, mai ales de la cei care l-au trăit pe propria piele.
Cartea aceasta nu ar fi putut fi publicată în regimul comunist. Cenzura ar fi reacţionat brutal. Din cauza ei aş fi ajuns, cu siguranţă, direct în temniţele de tortură ale Securităţii. Aşadar, vreți să știți cum era înainte de 1989? Câteva amintiri din defuncta „Epocă de Aur” sunt, evident, necesare pentru reîmprospătarea memoriei. Eu am încercat să le răscolesc în cartea pe care v-o propun spre lectură.” – Ionuț Calotă, autorul cărții
„Spre deosebire de mulți, halucinant de mulți români care au trăit în comunism, Ionuț Calotă n-a uitat. N-a uitat nimic. Am fost tentat să spun că poeziile din acest volum sunt o colecție de pamflete, dar ar fi fost prea puţin şi în acelaşi timp prea mult spus. Sunt pur şi simplu amintiri. Sunt trăiri. Sunt un formidabil – şi din păcate atât de necesar – inventar al nenorocirilor și aberațiilor care au caracterizat acea cumplită gaură neagră a istoriei. Când scrie „Ştiu cum e în iad, am trăit în c*munism”, Ionuț Calotă folosește o grafie utilizată de obicei pentru a pomeni cuvinte licențioase – căci ce e mai licențios, mai pornografic decât comunismul? Mi se pare o idee sclipitoare. Nu doar fiecare poezie, ci aproape fiecare vers, imagine, amintire dureros de vie ar merita citată. Dar decât să cităm, mai bine să citim. Tot. Și să nu uităm nimic.” – Tudor Călin Zarojanu, scriitor şi realizator de emisiuni culturale la TVR
Rezervă-ți locul acum!
INFORMAȚII DE INTERES
Când?
15 mai, ora 18:00
UNDE?
Muzeul Comunismului din București, Str. Covaci 6, cu intrare din Str. Soarelui – ușa roșie
Intrare
Gratuită
Contact
0723 187 600