Pionieri, Aur și Pâine: Lecții de (ne)conformitate

Muzeul Comunismului din București găzduiește în perioada 23 septembrie – 19 noiembrie expoziția temporară „Pionieri, Aur și Pâine: Lecții de (ne)conformitate”, organizată în colaborare cu Asociația „Dorel Zaica”. Această expoziție, formată din 15 panouri bilingve, explorează sistemul educațional din perioada comunistă în România.

Prima parte a expoziției este interactivă, oferind vizitatorilor posibilitatea de a interacționa cu diapozitive și de a vedea uniforme originale de pionier și școlare din perioada comunistă. Testimonialele prezentate dezvăluie abuzurile din școli în timpul „Epocii de Aur”, inclusiv violențele fizice și umilințele aplicate pentru crearea „omului nou”, fidel ideologiei socialiste.

Cea de-a doua parte a expoziției, concepută în contrast cu rigiditatea școlii convenționale, se bazează pe munca de-o viață a profesorului și pictorului Dorel Zaica și pe metoda sa originală de cultivare a creativității, recunoscută internațional. Această metodă, menită să promoveze gândirea liberă, a fost dezvoltată în ciuda cenzurii și a presiunilor exercitate de regimul comunist pentru formarea unor elevi cu gândire mecanică. Întrebările propuse de profesorul Zaica sunt intenționat subversive, iar răspunsurile copiilor reflectă mentalitatea dobândită într-o societate marcată de lipsuri acute și teamă constantă. Un exemplu notabil este întrebarea „Ce sunt amprentele?”, la care un elev de 8 ani răspunde: „Amprentele e când punem mâna pe clanță și rămân degetele acolo și le găsește miliția”.

Dorel Zaica și-a asumat riscul de a continua dezvoltarea aceastei metode, în pofida avertismentelor de a se conforma liniei ideologice trasate de partidul unic. Activitatea sa a fost tolerată, în special deoarece mulți oficiali importanți ai regimului au apelat la meditații private pentru copiii lor. Astfel, profesorul a reușit să adune mărturii autentice, oferind o radiografie a mentalității copiilor din acea perioadă, într-o vreme în care Securitatea controla fiecare aspect al vieții.

Profesorul Zaica își amintește că a început să dezvolte această metodă la începutul carierei sale, când a fost nevoit să-l joace pe „Moș Gerilă”, cum era cunoscut Moș Crăciun în perioada comunistă. Într-un dialog cu cu cei mici, la întrebarea „Unde stai?”, o fetiță răspunde: „Eu stau în Balta Albă, lângă lift”. Profesorul explică faptul că aceste cuvinte reflectau reperele unui cartier „mamut”, construit pe modelul uniformizării, fără monumente, biserici, teatre sau alte edificii culturale de referință ale secolului XX. Aceasta era o reprezentare a cartierelor precum Balta Albă sau Drumul Taberei, care s-au extins și au uniformizat mare parte din București, eliminând orice urmă de diversitate arhitecturală.

Accesul la expoziția temporară se realizează pe baza biletului de intrare la Muzeul Comunismului din București. Nu este nevoie de rezervare.

INFORMAȚII DE INTERES

CAND?

23 septembrie – 19 noiembrie 2024

UNDE?

Museum of Communism in Bucharest, Covaci 6

CAT COSTA?

În baza biletului de muzeu

CONTACT

0748 150 003

0
    Your cart is empty

    FĂ O REZERVARE COMPLETÂND FORMULARUL: