DESCOPERA
EVENIMENTELE
Revoluția din 1989 a fost punctul culminant al luptei românilor pentru libertate. În fața represiunii brutale, dorința de libertate a învins frica, iar curajul revoluționarilor a determinat atingerea unui ideal ce părea imposibil: căderea regimului Ceaușescu.
Deși percepția generală este că „teroriștii” Revoluției din 1989 au rămas necunoscuți, realitatea este mai nuanțată: peste 1400 de persoane au fost reținute sub această acuzație. Chiar dacă multe dintre aceste arestări au fost rezultatul unor confuzii, există cazuri documentate de persoane surprinse trăgând asupra forțelor revoluționare.
Dintr-un vast probatoriu rezultă că atât atacurile teroriste cât și dezinformarea transmisă prin Televiziune și războiul radio-electronic declanșate după fuga dictatorului au reprezentat punerea în aplicare a planului lui Nicoale Ceaușescu și al Securității de „luptă de rezistență”.
În decembrie 1989, la doar 14 ani, Nicoleta Giurcanu iese alături de tatăl și fratele ei în stradă, sfidând regimul comunist. Urmează un coșmar greu de imaginat: arestare, bătăi crunte, umilințe și o detenție inumană.
Televiziunea națională constituia în decembrie 1989 cel mai important mijloc de comunicare în masă, transmițând imagini cu puternic impact asupra publicului. Transmisiile TVR au conectat întreaga suflare românească la ideile Revoluţiei, permiţând, totodată, participarea indirectă a întregii lumi la lupta românilor pentru libertate.
În cadrul finisajului, invitații vor avea posibilitatea de a vizita gratuit expoziția temporară și de a participa la conferința dedicată profesorului și pictorului Dorel Zaica.
Prima parte a expoziției este interactivă, oferind vizitatorilor posibilitatea de a interacționa cu diapozitive și de a vedea uniforme originale de pionier și școlare din perioada comunistă.
Un roman social cu elemente de thriller, care tratează o temă delicată și de actualitate: abuzul asupra copiilor – cartea atrage atenția asupra consecințelor devastatoare ale tăcerii și indiferenței.
Dragi iubitori ai muzicii folk și poeziei, vă invităm la lansarea de carte „pur… simplu – pur și simplu” de Eda RAIMS, ce va avea loc la Muzeul Comunismului din București, alături de Tică Lumînare.
Un crossover inedit între două forme de cultură. Veniți pregătiți să decideți soarta spectacolului oferindu-le voi premise improvizatorilor! Când? Joi, 4 Iulie, la ora 19:30!
Dragi iubitori ai muzicii folk, vă invităm să luați parte la concertul aniversar cu numărul 57, susținut de Tică Lumînare în sufrageria intimă a Muzeului Comunismului din București, în data de 3 iulie, ora 19:30.
Vă așteptăm la seara de poezie a cercului „Joi la 7”, într-o nouă expediție a emoției, destinderii și delectării lirice. În urma serii de poezie, participanții care doresc sunt invitați să ia locul artiștilor, pentru a-și exterioriza în fața publicului propriul univers liric.
Evenimentul „Martori și mărturii. Bărăgan ‘51” se concentrează pe episodul deportărilor din Bărăgan din 18 iunie 1951. Poveștile trecutului vin în contact cu prezentul prin intermediul martorilor direcți care au trăit în perioada deportării și devin puncte de reper…
Evenimentul se desfășoară în contextul finisajului „Gheorghe Ursu și Revoluția pe care nu a mai prins-o”. Invitați speciali: 𝐂𝐑𝐈𝐒𝐓𝐈𝐀𝐍 𝐕𝐀𝐒𝐈𝐋𝐄 (istoric) și 𝐌𝐀𝐓𝐄𝐈 𝐒𝐔𝐌𝐁𝐀𝐒𝐀𝐂𝐔 (Președinte Re:Rise).
Cu sensibilitatea intactă a copilului care a trăit în comunism și ochii maturi ai bărbatului mator al schimbărilor postdecembriste, Ionuț Calotă ne propune volumul de poezii „Cu secera și ciocanul la gât”, un manifest împotriva nostalgiei comuniste, din ce în ce mai prezentă în societatea actuală.
Au trecut aproape 35 de ani de la căderea regimului comunist în România și puțin peste 17 ani de la aderarea țării la modelul democratic european.
Pe data de 24 aprilie 2024 (ora 17:00) te așteptăm să discutăm #împreuna diferențele dintre cele două regimuri politice la o „Cafenea publică” cu tema „Vot în comunism vs. Vot în democrație”.
Gheorghe Ursu a fost inginer de excepție, pasionat de artă, disident anticomunist și tată iubitor care, în 1985, cu numai patru ani înainte de Revoluție, a fost ucis cu brutalitate de organele Securității. De ce?
Vernisaj cu intrare gratuită: 17 aprilie, orele 18:00. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 18 aprilie – 12 mai, respectând programul și taxele de vizitare ale muzeului.
Te invităm la un eveniment inedit de Bibliotecă Vie, la Muzeul Comunismului din București. Cărțile le aducem noi – tu vino cu întrebările, curiozitățile și o minte deschisă!
Intrarea la eveniment se face în baza biletului de muzeu. Nu este nevoie de rezervare.
În urma succesului edițiilor anterioare, avem plăcerea de a anunța cea de-a III-a seară de poezie a cercului „Joi la 7”. După momentele de poezie, vom deschide seara de socializare cu vin, bere craft și cocktailuri, iar publicul va fi încurajat să intervină în actul artistic cu propriile creații.
Get ready to celebrate women in a linguistic extravaganza! This event is open to both Romanians and expats, providing a fantastic opportunity to explore the museum’s exhibits, practice languages, and foster new friendships.
Prințesele roșii oferă o explorare narativă fascinantă și profund personală asupra figurilor feminine din umbra celor mai cunoscuți dictatori comuniști: Ceaușescu, Dej, Pauker și Stalin. Cartea propune o perspectivă rar întâlnită asupra eșecurilor liderilor comuniști ca părinți în contextul încercărilor de a modela „omul nou”.
Evenimentul, organizat în colaborare cu MOCR, cu ocazia „Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989”, presupune două activități principale: un tur ghidat al Muzeului Comunismului din București, fiind urmat apoi de dialogul în rocadă alături de cei doi invitați – dna. Niculina Moica și dl. Gabriel Andreescu.
Așteptai momentul de a participa la o degustare specializată? Inițiază-te în arta vinului alături de un somelier profesionist – vom degusta cinci dintre cele mai apreciate vinuri nobile de la Crama Budureasca.
O expoziție captivantă ce dezvăluie marile iubiri ale epocii, povestite cu pasiune de oameni obișnuiți, în cadrul Muzeului Comunismului din București – Str. Covaci 6.
Dragi iubitori de muzică folk și poezie, revenim în atenția publicului cu un nou concert de muzică folk de Tică Lumînare cu ocazia Dragobetelor. În atmosfera plină de istorie a sufrageriei muzeului, acolo unde obiectele de colecție și sertarele vechi ascund secretele unei alte ere, acordurile chitarei și poeziile încărcate de romantism ale lui Tică Lumînare vor fi auzite din nou.
Fotografiile lui Andrei Bîrsan arată momente și ipostaze puțin cunoscute ale realității din România anilor ’80 – tinerii de atunci căutau să trăiască normalitatea într-o lume marcată de un regim distopic.
În ziua de astăzi, fotografiile sale au devenit extrem de rare și prețioase prin unicitatea și frumusețea lor candidă, ce păstrează o parte din sentimentul acelor ani.
În cadrul concertului, Tică va împărtăși cu noi un repertoriu al colindelor tradiționale, aducând la viață spiritul tradițional al sărbătorilor. Acordurile chitarei vor deveni limbajul sentimentelor autentice, ce țes emoții adânci în inimile ascultătorilor.
Vino să descoperi povestea impresionantă a unei femei care și-a păstrat curajul în fața provocărilor regimului comunist. Explorând anii de detenție și perioada de după eliberare, Dr. Galina Răduleanu va aduce în fața publicului istorii și momente cutremurătoare trăite în timpul detenției.
Lansăm cea de-a II-a seară de poezie a cercului „Joi la 7”, în urma succesului remarcabil al primei ediții!
În cea de-a doua parte a serii, vă invităm să rămânem împreună, să socializăm și să construim noi prietenii, în timp ce degustăm noile cocktail-uri pe bază de vișinată și caisată.
Dragi iubitori ai muzicii folk, vă invităm să sărbătorim Ziua Națională a României printr-un concert special, susținut de Tică Lumînare, care va interpreta un repertoriu special de muzică patriotică.
Dragi iubitori ai muzicii folk, vă invităm la un spectacol de excepție cu Nicu Zotta: o călătorie autentică în universul muzicii folk!
Prin muzica sa, Nicu Zotta reușește să creeze un spațiu intim și autentic în care publicul devine parte a unei povești comune. Fiecare vers evocă amintiri, fiecare notă aduce emoție, trezind la viață trăirile ce definesc muzica folk românească.
Are you ready for the scariest night of the year? On our 31st of October weekly event, we would like to invite you to celebrate Halloween in the Romanian communist lifestyle way!
The event is open to Romanians & expats from all corners of the world, living in Romania or passing by, for which we are certain this will be a great experience to remember!
Vă invităm să participați la marea premieră a filmului documentar „Titus Munteanu – O viață în televiziune” în data de 26 octombrie 2023 la Muzeul „Undeva în Comunism”, Strada Covaci numărul 6, din Centrul Vechi al Bucureștiului, începând cu orele 20:00.
Te invităm la seara de poezie joi la 7, undeva în comunism…
„Cercul de poezie (…) a luat ființă acum 3 ani din dorința de a avea un spațiu pentru a ne împărtăși liber ideile, a fi vulnerabili, și a inspira și a ne lăsa inspirați. Ne-am apropiat entuziasmați și sfioși și ne-am dezvoltat împreună, în mod gradual, iar acum, ne ascultăm chemarea de a ne lăsa cunoscuți și de către voi.”
Dragi iubitori de muzică folk și poezie, revenim în atenția publicului cu cel de-al doilea concert susținut de Tică Lumînare la „Undeva în Comunism”.
Versurile sale sunt încărcate de emoție autentică, ce ating în mod subtil corzile inimii și readuc la viață sentimente și amintiri vechi.
Miercuri, 6 septembrie, te invităm la un concert de senzație, marca TaroTcake, începând cu ora 20:00. Evenimentul va combina șlagărele epocii comuniste într-un stil autentic de rock alternativ. Dacă îți dorești să asculți cântece precum „O portocală”, dar și cover-uri noi, într-o interpretare unică, rezervă acum.
Formaţia vocal-instrumentală „Fiii Satului Montan”, formată din Sfîntul (Aurel Marin), Sibip (Cătălin Barbor) și Dănuț (Dan Feieș), există dintotdeauna. Oficial – a se citi „amplificat”, cei trei prieteni de o viață au împlinit, în 2023, 5 ani de urcat pe scenă. Și viitorul se arată luminos!
Eveniment 24 august
Tica LumInare
Dragi iubitori ai muzicii folk, deschidem seria evenimentelor culturale cu un concert special, susținut de Tică Lumînare.